Americas Motor Sport Parks

Superbike ja muut moottoripyöräurheilulajit

969391-side-of-a-superbike

Superbike on yksi ratamoottoripyöräilyn sarjoista, ja siinä on kilpailtu maailmanmestaruustasolla vuodesta 1988 alkaen. Sarjan koko nimi on Eni FIM Superbike World Championship, ja se lyhennetään usein WSBK. Superbike-sarjan pyörät ovat joko 2- tai 4-sylinterisiä, ja niiden kuutiotilavuus on enintään 1000 cm3. Superbike-pyörissä merkittävää on se, että ne perustuvat sarjatuotannossa oleviin moottoripyöriin.

Vuonna 2007 Superbikeen tehtiin sääntömuutoksia, kun tuohon asti nelitahtipyörien enimmäistilavuus oli ollut vain 750 cm3 – nykyään se on siis 1 000 cm3. Tämän hetken menestyneimpiä Superbike-kuljettajia ovat mm. ranskalainen Sylvain Guntoili, englantilainen Tom Sykes ja italialainen Max Biaggi.

Moto GP

Superbiken lisäksi ratamoottoripyöräilyssä kilpaillaan esim. Motocross- ja Moto GP -sarjoissa. Moto GP kausi onkin täyttä vauhtia käynnissä, ja jo 2000-luvun ajan sarjan kärkisijoja pitänyt italialainen Valentino Rossi näyttää olevan matkalla jo kymmenenteen maailmanmestaruuteensa, sillä hän johtaa pistetilannetta. Jorge Lorenzonin kerroin on kuitenkin selvästi pienempi Betsafessa – Lorenzo 1,55 ja Rossi 3,20. Lorenzo on siis haastajan asemassa ja tämän hetken ennakkosuosikki pistetilanteesta riippumatta. Sarjassa on kuitenkin vielä monta osakilpailua jäljellä, ja odotettavissa on paljon jännitystä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Motocross

Superbiken ja Moto GP:n lisäksi kilpaillaan myös Motocross-sarjassa. Motocross, joka lyhennetään usein myös MX on Moto GP:n ja SuperBiken tapaan suosittu moottoripyörien kilpasarja. Tämä moottoripyöräilymuoto on suosittua ympäri maailman, ja siihen kuuluu myös useita alalajeja, kuten esimerkiksi Supercross, Freestyle Motocross sekä hieman tuntemattomampi Minimix. Toisin kuin ratapyöräilyssä, Motocrossissa ovat avainasemassa erilaiset pyörällä suoritettavat tehtävät, ja useimmiten kilpailuissa jaetaan tyylipisteitä nopeuden mittaamisen sijaan tai lisäksi. Motocrossissa kilpaillaan yleensä 50 cc, 65 cc, 85 cc, 125 cc, 250 cc ja 450 cc -kuutiotilavuuksien sarjoissa.

Tunnettuja suomalaisia Motocross-kuljettajia ovat esimerkiksi 1970-luvulla hienon uran ajanut Heikki Mikkola, vuoden 1985 maailmanmestari Pekka Vehkonen, sekä tällä hetkellä sinivalkoisen Motocrossin tulevaisuudenlupaus Kim Savaste. Superbiken, Moto GP:n ja Motocrossin lisäksi moottoripyöräilyssä kilpaillaan myös talvilajeissa, joista tunnetuin on nimensä mukaan jäällä ajettava jääspeedway. Myös sivuvaunullisten pyörien kilpailut ovat suosittuja.